Terug naar overzicht
27 mei 2014

De “class action” (groepsvordering) wordt vanaf september mogelijk in België

Een class action is een vordering, ingesteld door een groep van consumenten, tegen een onderneming die een contractuele inbreuk begaan heeft of één van de Europese verordeningen of Belgische wetten (zoals expliciet omschreven in het wetsontwerp) geschonden heeft.
De wettelijke bepalingen van dergelijke collectieve vordering tot schadevergoeding zullen voortaan geïntegreerd zijn in boek VII van het nieuwe wetboek economisch recht en treden in werking op 1 september 2014. Het instellen van deze groepsvordering zal wel enkel mogelijk zijn voor schade die zich na de inwerkingtreding heeft voorgedaan. Voorheen was deze class action niet wettelijk geregeld en bleek het aldus niet mogelijk te zijn om in groep naar de rechter te stappen.
Belangrijk hierbij is dat de consumenten in de procedure vertegenwoordigd (moeten) worden door een groepsvertegenwoordiger, vb. Test-aankoop. De procedure verloopt verder in twee fasen. Eerst dient een verplichte onderhandeling plaats te vinden tussen de vertegenwoordiger van de groep consumenten en de onderneming. Slagen deze onderhandelingen niet, dan dient de procedure verder gezet te worden.
Indien de onderneming vervolgens procedureel een veroordeling oploopt, zal door de rechtbank een soort van curator worden aangesteld om de door de onderneming betaalde vergoedingen onder de groep van consumenten te verdelen.